070 30 10 103
MENU

Gezamenlijke inkoop emissieloze bouwmachines

elektrisch materieelOm in 2026 betaalbare emissieloze bouwmachines op grote schaal in te kunnen zetten moet nog veel gebeuren. Zwaar bouwmaterieel is nog niet ‘af fabriek’ te koop, maar de fabrikanten die via hun importeurs binnen Emissieloos Netwerk Infra (ENI) vertegenwoordigd zijn, werken hard aan de eerste kleine series.

SMT (importeur Volvo), Van der Spek (importeur Hyundai) en H2Trac (producent emissieloze tractor) hebben intekenlijsten geopend om de machineprijs te beperken, door gezamenlijke bestellingen. Tot 18 december 2021 kunnen geïnteresseerden – ook buiten ENI – zich inschrijven om mee te doen.

Noodzaak van emissieloos materieel

De Stikstofproblematiek, het Schone Lucht Akkoord en de Klimaatdoelstellingen vragen allen om emissieloze machines.  Klein materieel is reeds beschikbaar. Maar machines vanaf 125 kW/20 ton krijgen, vanwege de beperkte Nederlandse afzetmarkt, weinig aandacht van de internationale producenten. Van de ca 55.000 zware bouwmachines in Nederland zijn er nog geen 100 emissieloos, ofwel 0,2%.

Lees hier verder.