MENU

Onzekere tijden

Jan voor grote grondverzetmachineJan Hommes, directeur BMWT, schrijft een aantal keren per jaar een column in het vakblad BouwMachines over wat hem bezighoudt. In deze column: onzekere tijden.

Deze column schrijf ik op donderdag 9 juni 2022. Deze datum stond al heel lang in mijn agenda. Niet om deze column te schrijven, maar om op de TKD te zijn. Het sectorevent waar we met zijn allen zo naar uit hebben gekeken, moet wederom een jaar worden uitgesteld. Buitengewoon teleurstellend voor exposanten, leveranciers, bezoekers, vakpers en iedereen die de TKD een warm hart toedraagt. Het laat zien dat vanzelfsprekende zaken niet langer vanzelfsprekend zijn.

In plaats van de TKD ging ik op bezoek bij een lidbedrijf om bij te praten. Ook tijdens dat gesprek werd duidelijk dat het onzekere tijden zijn voor ondernemers in de branche.

De focus op elektrificatie van materieel die lijkt door te schieten. Vraag naar machines die er nog niet zijn. Allerlei initiatieven tot ombouw die veel geld kosten en alleen rendabel zijn te krijgen met subsidie. Klanten die huiverig zijn om een Stage V machine te kopen. Het geeft veel onzekerheid in de branche en het is de vraag of de doelstellingen tot verduurzaming zo het beste worden bereikt.

Een ander belangrijk issue dat voor veel onzekerheid zorgt, is het tekort aan monteurs. Dit zal iedere ondernemer herkennen. Dit knelpunt is niet eenvoudig en niet op korte termijn op te lossen. Het is lastig voor bedrijven om monteurs aan te trekken. En dat probleem wordt nog groter door de brede roep naar technici in andere sectoren. Nodig om de duurzaamheidambitie te realiseren, maar het zal voor onze sector niet eenvoudiger worden om goede mensen aan te trekken.  We zullen in samenwerking alle zeilen bij moeten zetten om de dienstverlening in onze branche op peil te houden.

Meer informatie op BouwMachines.nl.