2 confronterende vragen die de veiligheidscultuur in jouw magazijn onthullen

Veiligheid doe je samenJan Hommes, directeur BMWT, schrijft elke drie weken op Warehouse Totaal over wat hem bezighoudt. In deze blog: 2 waarom het als warehousemanager zo zinvol is om actief en samen met de werkvloer te kijken naar veiligheidsoplossingen.

Praat je als warehousemanager weleens met je team over hoe zij de veiligheid in het magazijn beoordelen? Zijn er situaties of locaties waarvan zij vinden dat die niet veilig zijn? Zij zijn ervaringsdeskundigen en zijn vast bereid om over die ervaringen te vertellen. Ze hebben ook ongetwijfeld ideeën en tips over hoe die onveilige situaties en locaties opgelost kunnen worden. Het mooie is: dit kost je niets. Alleen tijd. Maar die is het dubbel en dwars waard... als je er verdriet en ellende mee kunt voorkomen van een gewonde collega.

Volhouden

Veiligheid kun je alleen vergroten door er als management samen met de medewerkers aan te werken. Je kunt allerlei experts en deskundigen inschakelen en hopelijk ook hun adviezen voor maatregelen opvolgen, maar veilig werken zit ‘m uiteindelijk in de uitvoering van de werkzaamheden. En dat ook volhouden.

Gelukkig zijn er veel bedrijven waar dat besef leeft. Die besteden structureel aandacht aan veilig werken. Van een ideeënbus tot een beloningssysteem waarbij iedere medewerker elk kwartaal één of meer verbetervoorstellen moet indienen en het standaard melden van near misses. Juist de mensen van de werkvloer kennen de risico’s als geen ander.

Bedrijfsblind

Er zijn bedrijven die periodiek zogeheten gemba walks houden. Dat fenomeen is bekend uit de LEAN-filosofie van Toyota. Gemba betekent werkvloer. Tijdens zo’n gemba walk loopt de manager samen met mensen van de werkvloer door het magazijn om te zien hoe er daadwerkelijk wordt gewerkt. Met elke keer de focus op een ander aspect. Door dan ook structureel door de veiligheidsbril te kijken, voorkom je bedrijfsblindheid.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn. Loop gewoon eens een rondje door het magazijn, samen met een orderpicker of heftruckbestuurder, en neem de hotspots uit de Code Gezond en Veilig Magazijn onder de loep (zoals de laaddocks, de kruisingen, loop- en rijpaden en het acculaadstation). Kijk specifiek naar je stellingen: zie je aanrijschades? Grote kans dat je het vaker gaat doen. Doordat je ziet dat er verbeterpunten zijn. Zelfs bij jullie!

Lees verder op Warehouse Totaal.