CE-verklaring

Bouwmachines Jan blogJan Hommes, directeur BMWT, schrijft een aantal keren per jaar een blog op BouwMachines.nl over wat hem bezighoudt. In deze blog: veilig werken met grondverzetmaterieel. 

Onze sector maakt zich terecht veel zorgen over de effecten van de coronacrisis en de impact van de stikstofeisen. Terechte zorgen, want het bepaalt in belangrijke mate de levensvatbaarheid van bedrijven. Toch mag dit de aandacht niet afleiden van een alledaags belangrijk issue: veilig werken met grondverzetmaterieel.  

Want ondanks de wat duistere stikstofwolken boven de toekomst van de branche zijn iedere dag vele mensen met deze mooie - maar soms gevaarlijk- machines in de weer. Dit kan en moet veilig. Het vraagt iedere dag aandacht. 

Dat begint met oplettendheid en gezond verstand gebruiken. Bijvoorbeeld in het voorkomen van aanrijdingen op de bouwplaats, waar de afgelopen weken veel aandacht voor was. Belangrijk, want dit gevaar komt veel terug in de ongevallenstatistieken. Wat ook hoog scoort op de risicoladder is het uitvoeren van bijzondere handelingen met een machine. Vaak zijn dit situaties waarin één of meer mensen in de directe omgeving van de machines assisteren. Het komt helaas te vaak voor dat er incidenten zijn met vallende ladingen of door het draaien van de giek. Ook hier speelt de factor mens een belangrijke rol. Technische aspecten van de machine bepalen ook de veiligheid. Zo worden er in de praktijk nogal wat modificaties aan machines doorgevoerd. Vaak gaat het goed, maar helaas het ook wel eens heel erg mis. Maak niet de fout te denken dat een CE-verklaring alleen maar met overbodig papierwerk te maken heeft. 

Zorg dat de machine wordt aangepast in overeenstemming met de eisen van de fabrikant. Dit garandeert veiligheid en voorkomt veel gedoe als het misgaat. Plannen of twijfel? Ga in gesprek met uw leverancier. Veel veilig werkplezier gewenst. 

Meer informatie op BouwMachines.nl.