Kentekenplicht voor heftrucks, zijladers en reachtrucks

Registreer je (land)bouwvoertuigVanaf 1-1-2021 is het verplicht om alle mobiele machines te registeren bij RDW.  Heftrucks, zijladers en reachtrucks dus ook! Nieuwe machines moeten vanaf deze datum met kenteken worden uitgeleverd. Machines met bouwjaar t/m 2020 hebben nog enkele weken de tijd om zich goedkoop en eenvoudig te laten registeren. Dit geldt niet alleen voor gebruikers van heftrucks, maar ook voor leasemaatschappijen en de verhuurvloten van Nederland.

Heftrucks met bouwjaar t/m 2020

Heftrucks met bouwjaar t/m 2020, te bewijzen via het typeplaatje, kunnen zich nog  goedkoop registeren. Via een speciale website van RDW is dit slechts een korte administratieve handeling. RDW noemt dit het conversie traject. Er is dus geen fysieke keuring. Tot 31-12-2021 12:00, is het tarief 18 euro.

Het alternatief is dat, of na 1-1-2022 moet, de heftruck door RDW fysiek gekeurd wordt. Een heftruckkeuring kost minimaal 230 euro, exclusief vervoerkosten of voorrijkosten (110 euro). Daarnaast moeten alle eventuele technische gebreken opgelost zijn. Denk aan de gebroken spiegel, kapotte verlichting, versleten banden en ontbrekende typeplaatje. Deze herstelkosten komen daar nog boven op. Vergeet vooral ook niet de manuren, die er qua begeleiding in gaan zitten. Maak bij twijfel over eventuele kentekening gebruik van de conversie en voorkom de fysieke keuring!

Heftrucks met bouwjaar t/m 2020 moeten zich wel registeren bij RDW in 2021. Eventueel mag gewacht worden met het monteren van de fysieke gele plaat tot 1-1-2025. Er zijn nagenoeg geen voordelen van wachten met het monteren van de gele plaat. BMWT adviseert om na registratie ook meteen een gele plaat te monteren. Ook al wil je wachten met het monteren de gele plaat, de registratie mag je dus niet uitstellen!

Eisen aan heftruck

Een heftruck op de openbare weg, moet aan alle speciale eisen voldoen voor het rijden op de openbare weg. Denk hierbij aan verlichting, remlichten, reflectoren, spiegels, voldoende profiel EN voldoende zichtveld naar voren. De eisen voor een heftruck zijn gelijk aan de eisen voor bijvoorbeeld een graafmachine of een bietenrooier.

Openbare weg?

Kentekenplicht geldt alleen voor voertuigen op de openbare weg. Let op: dit is vaker het geval dan je denkt! In de basis is alles openbare weg, zelfs als het geen “weg” is.

Overal waar je kan komen met een voertuig is openbare weg. Ook als dit niet de bedoeling is of niet toegestaan is. Pas als er sprake is van een fysieke afsluiting EN toezicht wie het terrein betreedt, dan is er geen sprake van openbare weg.

Je eigen bedrijfsterrein of parkeerplaats is dus waarschijnlijk openbare weg. Je erf, zonder slagboom, is ook openbare weg. Even de straat oversteken is openbare weg. De vrachtwagen op straat lossen is openbare weg.

Uitzonderingen registratieplicht

Voor heftrucks gelden enkele uitzonderingen op de registratieplicht:

  • Meeneemheftrucks zijn uitgezonderd, omdat de wetgever deze als lading beschouwd.
  • Een constructiesnelheid van < 6 km/u. Onder deze snelheid is het niet nodig/mogelijk te registeren. Elektrische palletwagens zijn hierdoor bijvoorbeeld niet registratieplichtig.
  • De heftruck is smaller dan 1,3m (grofweg hefvermogen tot 4 Ton) EN trekt daadwerkelijk geen aanhanger. Een trekhaak is wel toegestaan, maar mag zonder kenteken niet gebruikt worden op de openbare weg.
  • Voertuigen die nooit op de openbare weg komen.

Inruilen, inkopen en verkopen tweedehands heftrucks in 2022

Ook voor tweedehandsvoertuigen gelden deze verplichtingen. Hou hier dus rekening mee als je voertuigen inkoopt zonder registratie en deze wilt doorverkopen. Een fysieke keuring wordt uitgevoerd zonder gebruik te maken van kennis van eerdere gelijke modellen. De uitkomsten van een fysieke keuring kunnen hierdoor onzeker zijn.

Zorg dus dat de 1e eigenaar zijn voertuig op tijd in de conversie heeft geregistreerd, om vervelende situaties te voorkomen.

Oproep BMWT

Bij twijfel om de heftruck te registeren, doe dit tijdens de conversie gewoon! Die eventuele onnodig geïnvesteerde 18 euro wegen niet op tegen de hinder en kosten van een individuele keuring in 2022.

Meer weten?

Bekijk onze speciale pagina op de BMWT-website.

Bijgaand het persbericht van RDW. 

Thema's