December: de maand van duidelijkheid in het dossier kentekenplicht voor nieuwe machines

Registreer je (land)bouwvoertuigElke maand geeft BMWT de belangrijkste stand van zaken weer in het dossier rondom de kentekenplicht voor Mobiele Machines. Afgelopen maand is er behoorlijke voortuitgang geboekt: veel positieve ontwikkelingen en duidelijkheid.

Geen verlenging ingroeiscenario en conversie in 2022

De directie van RDW heeft een duidelijke doelstelling: uiterlijk 1 december is er duidelijkheid in de markt. Ook mag de uitlevering van nieuwe machine geen gevaar lopen in 2022. Dit alles met de gedachte dat er geen verlening van de conversie (registratie machines t/m bouwjaar 2020) of verlenging van het ingroeiscenario (registratie van machines met bouwjaar 2021) komt. In de komende alinea’s zetten we uiteen waarom dit volgens BMWT prima is.

Aanpassing permanente eisen

Afgelopen maand is intensief overleg gevoerd over de knelpunten in technische eisen, zoals deze nu in de wet staan. O.a. alle input vanuit BMWT-leden is daarbij gedeeld. Zeer positief is dat er tussen BMWT en RDW geen verschil van mening is. Problemen met zichtveldeisen zijn hierdoor op een goede manier opgelost. Wel is de aanpassing van de wet een langdurig traject.

Afhankelijk van de precieze juridische uitwerkingen zullen de vernieuwingen ergens tussen oktober 2022 en zomer 2023 in de wet gerealiseerd zijn. Er is daarom gekozen voor lange en korte termijn oplossingen.

Korte termijn oplossing aanpassing permanente eisen:

De keurmeesters van RDW ontvangen een instructie over welke eisen aangepast gaan worden. Bij een individuele keuring zullen afwijkingen op de huidige wetteksten gezien en genoteerd worden. Bij een goedkeuring wordt in het kentekenregister aangegeven waar de machine bij goedkeuring afwijkt van de wetteksten anno 2021. Hierdoor kunnen er vanaf januari 2022 gewoon voertuigen regulier individueel gekeurd worden. Een RDW-keuring is alleen aan te vragen via een webformulier.

Lange termijn oplossing aanpassing permanente eisen:

Als de wet uiteindelijk is aangepast, zullen de opmerkingen in het kentekenregister worden verwijderd. De machine voldeed al aan de nieuwe eisen, dus opmerkingen zijn overbodig.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sebastiaan Plazier.

 

Thema's