070 30 10 103
MENU

Veilig Werken

Veiligheid

Als brancheorganisatie van importeurs en fabrikanten van werkmaterieel hebben wij altijd met de veiligheidscomponent te maken van werkmaterieel. BMWT staat voor Veilig werken met veilige en duurzame machines en wil op dit gebied de branche ondersteuning bieden.

Visie van BMWT op het thema Veiligheid

Veilig werken met Veilige en Duurzame Machines zorgt ervoor dat bedrijven in alle opzichten beter draaien. Veilig werken kan ook op een kosten efficiënte manier. Wanneer er veilig gewerkt wordt binnen een bedrijf, loopt alles beter; de processen, de werkzaamheden etc. Hierdoor zullen er geen/minder kostbare schades ontstaan en hoeven bedrijfsprocessen minder of niet te worden stil gelegd. Dit is direct te vertalen in kostenbesparing, wat een belangrijk voordeel voor bedrijven is naast het feit dat men natuurlijk niet zit te wachten op persoonlijke ongelukken.

Ambitie van BMWT op het thema Veiligheid

De ambitie van BMWT is om bedrijven te helpen om tot een situatie te komen waarin er nul ongelukken zijn met werkmaterieel en betrokken personen.

De bedrijven waarop BMWT zich richt splitsen we grofweg in twee groepen. Bedrijven binnen de interne logistiek – specifiek op de gebieden stellingen, batterijen en laders en rijdend materieel. En bedrijven die te maken hebben met grondverzet en bouw. Naast een aantal verschillen tussen deze twee groepen bedrijven, zijn er ook veel overeenkomsten op het gebied van Veiligheid te onderscheiden. Voor beide groepen constateren we drie componenten die met elkaar samenhangen te weten; de machine (techniek) – de mens (gedrag) en de werkomgeving (proces).

De samenhang van machine, mens en werkomgeving cruciaal voor de veiligheid

Om te beginnen moet de machine natuurlijk technisch veilig zijn. Dat wil zeggen; de machine moet voldoen aan de machinerichtlijnen, waarin de Europese normen bepaald zijn. Daarnaast moeten er natuurlijk periodiek onderhoud en periodieke keuringen op de machine plaatsvinden.
Daarnaast moet diegene die de machine bedient natuurlijk voldoende onderlegd zijn. Hij moet opleiding, training en instructie hebben gehad. Daar ligt een verantwoordelijkheid voor de werkgever vanuit de Arbowetgeving. De werkgever moet zorgen dat zijn personeel voldoende bekwaam is.

Toch kunnen er onveilige situaties voorkomen wanneer aan bovengenoemde is voldaan. Dat zit hem in de omgeving waarin er gewerkt wordt met de machine. Ook hier ligt een verplichting voor de werkgever dat dit allemaal verantwoord en veilig is.
De rol van BMWT is om als kennisinstituut de markt helder te informeren over regelgeving en praktische manieren over hoe je bovenstaande nu goed en verantwoord in praktijk brengt. Op onze website vindt u daarom best cases en uitleg over hoe zaken in elkaar zitten en wat er van u wordt verwacht. Wij doen dat in eerste instantie vanuit de expertise over de machines. Daar ligt onze oorsprong en die van onze leden.

Wat mag u van BMWT verwachten in het kader van Veiligheid

De branche mag verwachten dat BMWT altijd goede, betrouwbare informatie en praktische adviezen geeft over Veiligheid. Onze standaarden hierbij liggen hoog. En wij streven ernaar normstellend en pragmatisch te zijn voor situaties binnen onze branche. Onze adviezen zullen we altijd baseren op de laatste inzichten vanuit de leveranciers op het gebied van techniek.

Waarmee kan BMWT u ondersteunen op het gebied van Veiligheid

Op alle deelgebieden binnen het thema Veiligheid helpen wij de branche – en onze leden in het bijzonder – met onze specifieke producten. Deze zijn steeds gelieerd aan de expertise van BMWT, waar het bij ons en onze leden primair om draait, namelijk de machines.
De producten die BMWT aanbiedt in het kader van het vergroten van Veiligheid binnen de branche, zijn:

Fout in de captcha!
Uw gegevens zijn verstuurd.
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.
//Blog Jan Hommes
Veiligheidsopties: kleine investering, groot effect
Techniek kan helpen om de veiligheid in de logistieke omgeving te vergroten. Toch is een disclaimer op zijn plaats, stelt BMWT-directeur Jan Hommes in... blog-icon