070 30 10 103
MENU

Batterijen en accu's

Batterijen en accu’s zijn een belangrijk onderwerp in de verduurzaming van materiaal. Hierbij speelt o.a. de producenten verantwoordelijkheid, de PG37 en Europese regels. BMWT monitort actief dit dossier voor haar leden. Meer inhoudelijke informatie over het dossiers batterijen en accu's dossier is beschikbaar via de leden login.

Voor vragen over dit dossier kunt u direct contact opnemen met Sebastiaan Plazier

Voor specifieke onderwerpen zie onderstaande lijst

Gebruik & keuren van accu’s

Informatie over BMWT-Keuringen van batterijen en accu’s kunt u vinden op deze pagina

Veilig werken met accu’s

Accu’s zijn veilig mits deze goed zijn geproduceerd en er op de juiste manier mee wordt omgegaan. Meer weten hierover? Kijk op deze pagina.

Producenten verantwoordelijkheid (2008)

Zowel in 2009 als in 2022 heeft BMWT het initiatief genomen om te onderzoeken of een productencollectief wenselijk was voor de collectieve inzameling van loodzuur en lithiumbatterijen. In beide gevallen was daar onvoldoende belangstelling voor. BMWT-leden hebben toen gekozen om individueel te voldoen aan hun wettelijke verplichtingen.

Als de Europese Batterijen Verordening actief wordt waarmee de markt aanzienlijk zal veranderen zal BMWT opnieuw de haalbaarheid en wenselijkheid onderzoeken van een producentencollectief.

Europese Batterijen Verordening (2025)

In Brussel wordt op gewerkt aan een update van de Europese Batterijen Verordening. BMWT monitort dit proces en informeert haar leden over de voortgang en wijzigingen die relevant zijn. Naar verwachting zal een van de uitkomsten zijn dat BMWT opnieuw een haalbaarheidsonderzoek zal gaan doen naar een producten collectief.

PGS 37

De PGS 37 een richtlijn voor de opslag van lithiumaccu’s. Zie de BMWT-pagina voor PGS 37 op de leden login voor meer informatie rondom dit dossier.