MENU

Case study zij-instroom: Advitec

Bij Avitec werken meer dan 200 mensen in de aannemerij, sloperij, het groenonderhoud en het beheer van onroerend goed. Een groot deel van het personeel is dan ook technisch uitvoerend. Ook bij Avitec merken ze dat het steeds lastiger wordt om nieuwe mensen aan te trekken. In de laatste jaren heeft het bedrijf, met succes, naast de normale instroom zich ook gericht op zij-instroom.

“Met zij-instroom bedoelen we nieuwe medewerkers die uit een ander beroep komen of uit het reguliere schooltraject zijn gevallen,” aldus Albert Kamps, opleiding coördinator bij Avitec. Een traject dat met vallen en opstaan is ontstaan, maar inmiddels een vast onderdeel is van de werving van het nieuwe personeel. “Grofweg kun je het zij-instroom traject indelen in werving, ontwikkeling van vaardigheden en kennis en begeleiding op de werkplek.”

Voor de werving heeft Albert inmiddels een groot netwerk opgebouwd bij scholen in de regio. Met regelmaat treedt hij op als vakdocent, zorgen ze dat het bedrijf aanwezig is bij open dagen en nodigen ze klassen uit voor praktijkdagen. “Het kost veel tijd om de contacten te onderhouden met de diverse scholen. Het betaalt zich echter wel uit. Nu word ik soms gewoon door een school gebeld omdat ze denken een kandidaat te hebben die bij ons bedrijf past.”

Standaard proberen ze aan iedere zij-instromer een vaste mentor te koppelen. “Van belang hierbij is écht naar de persoon te kijken. Passen de zij-instromer en de mentor bij elkaar? Daarnaast, mentorschap is ook niet voor iedereen weggelegd.

“Pasgeleden hadden we hier Johan Remkes om te zien hoe wij dit hebben opgezet en binnenkort verwachten we ook de burgemeester en wethouders. Daar doen we het niet om, maar het is fijn om te zien dat er aandacht voor is. De zij-instromers hebben het ook echt nodig in de komende jaren. De verwachte uitstroom gaan we niet oplossen alleen met nieuwe instroom. Als branche zullen we er met zijn allen aan moeten trekken. Dat is ook de reden waarom we veel delen met derden, inclusief directe concurrenten. Alleen door samen te werken kunnen we de problemen die de branche staan te wachten aan.”

Meer weten?

Dit is een samenvatting van een artikel in de leidraad zij-instroom die ontwikkelt is door BMWT. Bekijk de gehele leidraad.