070 30 10 103
MENU

Werkplek en hulpmiddelen

Als servicemanager voorzie je monteurs van een goede werkplek en de nodige hulpmiddelen. Alleen, gebruiken ze die wel? En dan ook nog op de juiste manier? Niet of incorrect gebruik van hulpmiddelen kan al snel leiden tot fysieke klachten en daarmee mogelijk uitval van de monteur. Dat geeft weer problemen in de planning en verhoogt de werkdruk van andere monteurs. Cruciaal dus om te zorgen dat iedereen ook de hulpmiddelen gebruikt als deze nuttig zijn.

Het begint al met een goed ingerichte werkplek. Dat zorgt niet alleen dat het werk sneller gaat, omdat alles binnen handbereik ligt. Het zorgt er ook voor dat de monteur geen onnodige bewegingen hoeft te maken. Een opgeruimde servicebus helpt daarbij.

Door de juiste hulpmiddelen te gebruiken worden monteurs ook minder belast. Het is van belang dat ze hier doordrongen van zijn en de tijd nemen om deze vooraf klaar te zetten. Boven je macht werken is funest voor ons lichaam. Een trapje voor de juiste hoogte voorkomt dit. Een steekwagen bij zware lasten is logisch, maar veel monteurs ‘vergeten’ dit als ze druk zijn. Hetzelfde geldt voor kniestukken. Het is veel verstandiger om op je knieën te zitten dan met een gebogen rug te werken. De kniestukken daarbij gebruiken is dan misschien ‘not done' in deze masculiene werkomgeving, maar het voorkomt wel hoge belasting van de knieën en daarmee blessures.

Het bespreken van deze issues met monteurs en daarmee het veranderen van de ‘macho’ cultuur is niet altijd makkelijk. Toch is het van belang voor de monteur én het bedrijf. Speciaal hiervoor is door BMWT voor haar leden een programma ‘Fysieke belasting ontwikkeld, dat jou als servicemonteur kan helpen. Het leert je klachten te herkennen, oplossingen te bieden en vooral de zaken bespreekbaar te maken met je medewerkers. Wil je weten wat dit programma ‘Fysieke belasting monteurs voor jou kan betekenen? Voor meer informatie over het programma kijk hier.