070 30 10 103
MENU

Diverse reminders kentekenplicht voor heftrucks, graafmachines, wiellader en alle bestaande machines

KentekenplichtAfgelopen jaar heeft BMWT veel gecommuniceerd over de kentekenplicht voor (land-) bouwvoertuigen. December 2021 is de laatste maand waarvan er sprake is van een overgangssituatie.

Overzicht voertuigen met registratieplicht:

  • Alle voertuigen op de openbare weg, met constructiesnelheid > 6km/u
  • Dus ook: heftrucks breder 1,3m en terminaltrekkers
  • Dus ook: graafmachines, wielladers, dumpers

Er gelden enkele uitzondingen: Bij twijfel gebruik de keuzehulp van RDW.

Reminder: De conversieperiode eindigt per 31-12-2021

De conversie (registratie machines t/m bouwjaar 2020) stopt per 31-12-2021. In de conversie kost de registratie slecht 18 euro tegen 350 euro in 2022 (incl. voorrijkosten). Daarnaast is in de conversie geen fysieke keuring, maar slechts een administratieve handeling. Registreer (bij twijfel) dus in 2021!

Reminder: Inruil van bestaande voertuigen in 2022

Registratieplichtige voertuigen die in 2022 ingeruild gaan worden, zult u waarschijnlijk met kenteken weer willen verkopen. Deze voertuigen moeten individueel gekeurd worden om een kenteken te kunnen krijgen. Hiervoor dienen ook eventuele gebreken hersteld te zijn. Denk aan profiel op de banden, gebroken/missende spiegels, kapotte verlichting, gebarsten ruiten, etc.  Deze (eigen) herstelkosten komen boven op de RDW leges. De RDW leges kunnen oplopen tot ongeveer 350 euro (incl. voorrijkosten), per keuring. Let op: RDW stelt aanvullende voorwaarden voor een keuring aan huis, bij gebruikte voertuigen.

Deze verandering zal gewenning en aanpassing vergen van uw processen. Als BMWT roepen we dan ook op om nu al na te denken over deze nieuwe situatie.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Sebastiaan Plazier.

Thema's