Duurzaam werken

Duurzaamheid

Emissie van werkmaterieel kan op korte termijn worden gereduceerd door technische maatregelen, met gedrag, met de inzet van brandstoffen en met de inrichting van bouwplaats en werkplekken. Hiermee is al veel bereikt en is verdere reductie van uitstoot mogelijk.

 

Visie van BMWT op het thema Duurzaamheid

BMWT zet zich in om te komen tot zero emissie van werkmaterieel in 2030. Leveranciers van werkmaterieel willen een bijdrage leveren aan de maatschappelijke issues met betrekking tot het verminderen van de uitstoot en het energieverbruik van machines. BMWT wil daarbij de verbindende partij zijn, de informerende partij en de schakel tussen overheid, andere partijen en onze leden.

 

Ambitie van BMWT op het thema Duurzaamheid

BMWT wil de sector helpen de transitie naar zero-emissie zo goed en zo snel mogelijk te laten maken. Er ligt een serieus gezamenlijk probleem waar we samen de schouders onder moeten zetten. We leggen de lat van onze ambitie hoog en treden de problematiek met een nuchtere en praktische kijk tegemoet. Daarbij is BMWT en de sector wel afhankelijk van de fabrikanten. Zij moeten namelijk de machines gaan produceren die voldoen aan de hoge duurzaamheidswensen die wij in Nederland hebben. Nederland loopt daarin voorop wanneer je het op wereldniveau bekijkt. Vandaar dat we als BMWT ambitieus zijn maar wel rekening te houden hebben met wat haalbaar is.

Op dit moment zijn veel gewenste elektrische en waterstof machines gewoonweg nog niet verkrijgbaar. Wij richten ons daarom op haalbare, betaalbare en realistische opties. Duurzaamheidsverbeteringen komen ook voort uit gedrag van chauffeurs en het gebruik van andere brandstoffen.

 

Wat mag u van BMWT verwachten in het kader van Duurzaamheid

BMWT wil een informatieve en stimulerende rol vervullen in de aanpak van het duurzaamheidsprobleem binnen onze sector. Daartoe werken wij op dit vlak samen met andere partijen, zoals bij Green Deal Het Nieuwe Draaien en De Groene Koers. Succesvolle initiatieven deelt BMWT met haar leden.

 

Waarmee kan BMWT u ondersteunen op het gebied van Duurzaamheid

  • BMWT begeeft zich al langer op het vlak van Duurzaamheid waar dit machine-gerelateerd is. Zo heeft zij het programma Het Nieuwe Draaien (HND) voor de grondverzetsector. Dit programma wordt al veelvuldig ingezet in de markt. Van 2016 t/m 2020 was BMWT een van de initiatiefnemers samen met Natuur & Milieu, voor de Green Deal Het Nieuwe Draaien. Hierin verenigden zich 34 partijen in het belang van Duurzaamheid binnen de sector.
  • Daarnaast is het thema Duurzaamheid geïntegreerd in de BMWT bedieningstrainingen voor de interne logistiek. Het duurzaamheidsvraagstuk ligt in de sector van het grondverzet weer heel anders dan in de interne logistiek. In de Interne logistiek draait het om het gehele energieverbruik van een magazijn.
  • Met het ‘Efficiencylabel laders’, waarbij hoogrendementladers een keurmerk kunnen krijgen waardoor hierop subsidies te verkrijgen zijn, en het ‘Keur Duurzame Bedrijfsvoering’ dat zelfregulering stimuleert en als subdoel heeft om het vertrouwen van de overheid en de klanten in de sector te vergroten.
Fout in de captcha!
Uw gegevens zijn verstuurd.
Een ogenblik geduld a.u.b. uw aanvraag wordt verwerkt.
Jan Hommes
Regering moet de sector perspectief bieden
Jan Hommes, directeur BMWT, schrijft een aantal keren per jaar een blog op BouwMachines.nl over wat hem bezighoudt. In deze blog:   Regering...
Bekijk meer gerelateerde documenten